Hop til indholdet.

H.C. ANDERSENS 200-ÅRS JUBILÆUM - 2. APRIL 2005

12 af Danmarks største kunstmalere hylder Danmarks største eventyrdigter i unik evigheds-kunstkalender og 12 kunstplakater.

200-året fejres

Jubilæet
I 2005 vil hele Danmark fejre 200-året for den verdensberømte, danske digter H.C. Andersens fødsel. Mange steder i udlandet vil dette jubilæum også blive fejret.


Fortunas markering
Fortuna har udvalgt 12 danske kunstnere og givet dem opgaven:
“Vælg et eventyr af H.C. Andersen og skab et maleri som illustration eller fortolkning heraf."


Kunstnervalg
Valget af kunstnere er foretaget med henblik på aktualitet og ønsket om opnåelse af en stor billedmæssig spændvidde, når de 12 færdige værker ses under et.


De 12 kunstneres værker spænder fra det “folkelige” til det næsten “elitære”, og mht. aktualitet, mangfoldighed og udtryksform giver disse en smuk og værdig, visuel pendant til H.C. Andersens forfatterskab.


Eventyrvalg
Blandt de 12 eventyr, kunstnerne har udvalgt, findes ikke blot klassikere som “Den grimme ælling”, “Kejserens nye klæder” og “Fyrtøjet”, der indgår også nogle af de mere markante værker som “Historien om en moder” og “Skyggen”.


Udstillinger og udgivelser
Udstillingerne omfatter 12 malerier og 12 fotoportrætter af de medvirkende kunstnere.


Udgivelserne omfatter en evigheds kunstkalender samt en serie af 12 Jubilæumskunstplakater trykt i et begrænset antal.


KUNSTNERNE OG VÆRKERNE

12 KUNSTNERE · 12 VÆRKER

I forbindelse med samtalerne med de involverede kunstnere om deres deltagelse i dette projekt stod det meget hurtigt klart, at flere af dem gennem flere år havde gået med et ønske om at få arbejdet med netop H.C. Andersen, så stillet overfor netop denne opgave med udarbejdelse af et helt nyt maleri til en nutidig fortolkning af et eventyr, som de selv kunne udvælge, var det ikke svært at motivere kunstner til at deltage.

Via det valgte eventyr udtrykkes kunstnerens eget forhold til H.C. Andersen, og det færdige maleri kommer derved samtidig til at fortælle om deres selvforståelse og placering i forhold til nogle af livets store spørgsmål. Og lige her midt i eventyrene, digteren og livet får vi et glimt af storheden, og her ligger et spændende brændpunkt.

Køb KUNSTKALENDEREN

Køb KUNSTPLAKATER

De medvirkende kunstnere har alle ydet en toppræstation, og deres malerier er et væsentligt bidrag til en nutidig forståelse af H.C. Andersen.

Malerierne holder et højt kunstnerisk niveau, og kunstnerne er gået til opgaven med den blanding af andagt og virkelyst, der skaber klassikere i dansk kunst.

De 12 kunstneres billedsprog spænder fra det “folkelige” til det “elitære” og repræsenterer mht. mangfoldighed og udtryksform derved en smuk og værdig, visuel pendant til H.C. Andersens forfatterskab.

Vi har den store fornøjelse at kunne præsentere de færdige malerier samlet i en smuk og helt unik Evigheds-KunstKalender.

Jens Birkemose - kr. 750,-

Jens Birkemose har med sin ekspressive stil givet “Skyggen” sin egen eksistens, som i den grad nagler kernen i eventyret.

Køb KUNSTPLAKAT

Bjørn Nørgaard - kr. 750,-

Bjørn Nørgaard har med “Den lille havfrue” gjort det igen! Værket er udført som 2 separate lag/dele, placeret ved siden af hinanden og udgør derved et billede af 2 sideordnede elementer. Lægger man det ene lag (transparent) ovenpå det andet, opstår et nyt værk, hvor de 2 dele smelter sammen til et hele. Herved er der skabt både et virkeligt værk – det oprindelige i 2 dele – og et nyt, “kunstigt” værk bestående af de 2 sammenlagte dele. Det er dette (nyskabte) kunstige værk, der via trykprocessen kommer til live i kalenderen og plakaten. Nytænkning, når det er bedst!

Køb KUNSTPLAKAT

Jørgen Boberg - kr. 750,-

Jørgen Boberg har udvalgt “Hvad fatter gør, det er altid det rigtige” og har fået sit enestående værk med smuk kvindetorso og rådne æbler til at fremstå med sublim elegance og realitet.

Køb KUNSTPLAKAT

Jeppe Eisner - kr. 750,-

Jeppe Eisner har formået at give “Kejserens nye klæder” en scene, hvor tid og sted helt opløses og derved netop gør meningen i eventyret tidløst og universelt. Hertil kommer et frækt perspektiv, der fortryller med sin virkning.

Køb KUNSTPLAKAT

Jes Fomsgaard - kr. 750,-

Jes Fomsgaard er i storform i sin “Ole Lukøje”, og det er en fornøjelse at se eventyret oprulle sig i takt med beskuelsen.

Køb KUNSTPLAKAT

Arne Haugen Sørensen - kr. 750,-

Arne Haugen Sørensen viser med sin komposition og klare farver det gribende i “Historien om en moder”, og man forstår nøjagtig eventyrets slutdilemma “….ikke min vilje ske. Men Din.”

Køb KUNSTPLAKAT

Thomas Kluge - kr. 750,-

Thomas Kluge har med “Den grimme ælling” givet endnu et eminent eksempel på sin fænomenale teknik. Med svanens glimt i øjet får han givet den sin egen personlighed, og herved fremstår maleriet som en perfekt formidler af eventyrets essens.

Køb KUNSTPLAKAT

Lars Nørgård - kr. 750,-

Lars Nørgård giver “Klodshans” et storslået og farverigt udtryk. Samspillet mellem farve og form løfter billedet op blandt hans allerbedste.

Køb KUNSTPLAKAT

Kurt Trampedach - kr. 750,-

Kurt Trampedachs billede udstråler hans karakteristiske næsten dæmoniske kraft, og dog rummer billedet på samme tid et aspekt af blidhed.

“Verdens dejliste rose” hører ikke til det mest kendte eventyr, men med handlingen om Jesus, der med sin korsfæstelse frelser menneskeheden, giver det et glimt af Skaberens storhed.

Køb KUNSTPLAKAT

Bjørn Wiinblad - kr. 750,-

Bjørn Wiinblad er kendt over hele verden for mange fortolkninger af H.C. Andersen, og “Nattergalen” rummer den figur- og fortælleverden, som er helt hans egen. Med hans flotte farver på paletten giver billedet et helt nyt og frisk pust af hans fantastiske evner. Med rette har han mange fans.

Køb KUNSTPLAKAT

Susanne Aamund - kr. 750,-

Susanne Aamunds billede af “Engelen” er et sansebombardement med raffinement. Teksten til eventyrets originalmanuskript er indarbejdet i billedet, og de kraftige farver drager en ind i billedet og løfter en med op i en himmelstigende bevægelse.

Køb KUNSTPLAKAT

Ole Sporring - kr. 750,-

Ole Sporring fortolker “Fyrtøjet” mesterligt og udstiller med sine ultramoderne referencepunkter eventyrets evig-gyldighed. Kniber man øjnene let sammen, rummer billedet en finurlig overraskelse – et samspil mellem det umiddelbare og det på samme tid skjulte.

Køb KUNSTPLAKAT